Om Capillus Pilas

2015 skaffade jag min första Russkaya Tsvetnaya Bolonka, som betyder Rysk färgad knähund. En kärlek utan dess like, och äventyr vi inte anade då! Truffelnose Baron, som vi kallar Snickers var vår allra första. År 2020 valde jag att starta kenneln Capillus Pilas för att föda upp fler av dessa underbara hårbollar. Vi kommer givetvis hålla oss till Svenska Kennelklubbens regler och rasklubbens rekommendationer för uppfödning.

/Nadja Öström

HÅRBOLLAR


Dessa lockiga, pälsrika små hundar älskar att kela och vara sin ägare nära, men räds inte att vara mycket aktiv. Vi springer ofta i skogen utan att bli trötta, vi har testat agility, rallylydnad och varit på otaliga hundutställningar.

Vi har åkt långa resor i bil, färdats på färjor och besökt spännande länder. 


Vår matte heter Nadja Öström och har även med oss till arbetet som frisör varje dag och lyser upp vardagen för alla hennes kunder. Matte har kallat oss hårbollar länge, därför kändes kennelnamnet Capillus Pilas naturligt, då det betyder just hårbollar på latin.


Välkommen till vår sida

/Snickers, Kava och Maya

Det började 2015 med Snickers


Rasen Russkaya Tswetnaya Bolonka kommer från Ryssland, och betyder "Rysk färgad knähund" och är en mycket trevlig sällskapshund.


Russkaya tsvetnaya bolonka är inte en speciellt gammal ras. I rasstandarden sägs att den första kombinationen mellan bichon frisé, shih tzu och lhasa apso gjordes 1951. Det som eftersträvades var en liten (20-24 cm) enfärgad pälsrik hund.


1962 namngavs rasen tsvetnaya bolonka och 1966 erkände Ryska Jordbruksministeriet rasen. Under 1980-talet ökade rasen i popularitet och den nationella rasklubben bildades 1999.


Till Sverige kom de första hundarna 2006 och de första kullarna föddes 2007.


Snickers föddes i aug 2015 och vi hämtade hem honom i oktober samma år. Han har gett oss så otroligt mycket kärlek, och det skulle visa sig att han var en mycket vacker bolonka som nu tagit hem många titlar sedan vi startade med utställning 2016.


Vi har även provat på agility, rallylydnad samt gjort BPH. (Mentaltest)


Snickers är grunden till att vi nu startar upp egen kennel för att kunna berika världen med fler av dessa fantastiska hundar som du kan ha som underbart sällskap i skogen, på promenaden, i soffan eller kanske till och med i sängen. De älskar närhet och sitter gärna i ditt knä.

LIVET MED EN BOLONKA BERIKAR DITT LIV MED;

  • Massor med kel och kärlek
  • Pälsvård alternativt klippa ner pälsen
  • Frisk luft
  • Glädje
  • Motion
  • Risk att du vill köpa en till


Till Rasklubben

Läs mer om rasen


Bolonka är precis som det legendariska hemlandet - en mystisk, lekfull och full av glädje men tuff, stolt, intelligent och framför allt full av kärlek till sina ägare.

Dessa små, eleganta hundar med sammetshår, prydda med rika lockar, döljer sig en stor kraft - och de behöver inte en fårskinnspäls för en lång vinterpromenad